Puistolan Urheilijat ry Oman kylän liikuttaja

Seurasta

Bushido Helsinki on Puistola-Tapulikaupunki-Suutarila -alueella toimiva karateseura. Se on perustettu keväällä 1997, perustajana Seppo Wira. Syyskuussa 2018 Bushido Helsinki liittyi Puistolan Urheilijoihin.


Seurassamme harjoitellaan monipuolista karatea, tyylisuunta on Wado-Ryu Karatejutsu, mutta otamme vaikutteita myös muista tyylisuunnista, ja kamppailulajeista. Perusajatuksena on toimivuus itsepuolustus- ja kamppailutilanteissa. Tekniikkavalikoimaan kuuluu potkujen ja lyöntien lisäksi mm. erilaisia kaatoja, heittoja, irrottautumisia, lukkoja sekä erilaisia kaatumisharjoitteita. Pitkäaikainen Karaten harjoittelu kehittää eräänlaisen kehonliikkeiden kuudennen aistin jonka avulla karateka pystyy nopeasti reagoimaan vastustajansa liikkeisiin ja kääntämään ne omaksi edukseen. Tämän myötä karateliikkeet tulevat yhä tehokkaammiksi itsepuolustuksessa. On kuitenkin muistettava että karateharjoittelun lopullisena päämääränä on ettei taitoja tarvitse käyttää ja mahdollisista tilanteista selvitään muilla avuilla. Kilpakaratea emme tällä hetkellä harjoittele, mutta harjoittelu on silti tavoite- ja kehittymishakuista. Harjoituksissa tehdään myös lihaskunto- ja koordinaatioharjoituksia, erilaisia kuntopiirityyppisiä harjoitteita tehdään lähes joka harjoituksissa.

Karate on vastavoima nykyajan kiireelle ja kaikki-mulle-heti –asenteelle, karatessa eteneminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Karaten harrastajat jaotellaan vyöasteisiin taitojensa ja harjoittelu-uransa keston mukaisesti. Alemmat vyöasteet ovat kyu –asteita, joita seuraavat mustan vyön dan –asteet. Suomessa on laajimmin käytössä viiden kyu – asteen järjestelmä: aloittelijan vyö on valkoinen, 5. kyu käyttää keltaista, 4. oranssia, 3. vihreää, 2. sinistä ja 1. kyu ruskeaa vyötä. Ruskean vyön jälkeen alkavat dan –arvot 1. dan – asteesta ylöspäin.
 
Karateharjoituksissa käytetään valkoista puuvilla-asua, housuja ja takkia, joiden japaninkielien nimitys on ”gi”. Tämä väljä asu suo käyttäjälleen täyden liikkumavapauden.

Aikuiskaraten lisäksi seuramme painottaa myös hyvin paljon junnukarateen. Karate opettaa toimimaan oikein esimerkiksi ristiriitatilanteissa, sillä itsehillintä ja harkintakyky kasvavat. Lapsen itsetunto saa karaten kautta vahvistusta ja karatessa lapset oppivat ottamaan muut lapset huomioon. On myös osoitettu että koulumenestys paranee. Seurassamme lapsia kohdellaan tasavertaisesti, eikä heidän tarvitse kilpailla toistensa kanssa. Lapsille karate tarjoaa yhden mahdollisuuden kasvaa turvallisessa ympäristössä.
Junnujen vyöjärjestelmä:
Keltainen vyö + 2 oranssia natsaa,
Oranssi vyö + 3 vihreää natsaa,
Vihreä vyö + 4 sinistä natsaa.
Pääsääntöisesti vihreän vyön ja 1-4 sinistä natsaa suorittanut juniori siirtyy aikuispuolelle jatkamaan harjoittelua.
Junnujen vyöt noudattavat lähes samaa vaatimustasoa kuin aikuisilla.
Saavutustasot on jaettu pienempiin osioihin (natsoihin) jolloin juniori näkee edistymisensä nopeammin.
 
Bushido Helsinki/Puistolan Urheilijat ry karatejaoksen toiminta on vapaaehtoistoimintaa, ohjaajat eivät saa luottamustehtävästään palkkaa.